Przepis na Żurek
Składniki - Przepis na Żurek
- 40 dag kiełbasy białej surowej Sokołów dodaj do listy zakupów
- 20 dag wędzonego boczku dodaj do listy zakupów
- 20 dag kiełbasy (najlepiej wędzonej) dodaj do listy zakupów
- 1 l zakwasu dodaj do listy zakupów
- 1 marchewka dodaj do listy zakupów
- 1 por dodaj do listy zakupów
- 1 seler dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka oleju uniwersalnego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 łyżka smalcu wyborowego Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 szklanki śmietany 18 procent Włoszczowa dodaj do listy zakupów
- 2 ziarna ziela angielskiego Kamis dodaj do listy zakupów
- liść laurowy Kamis dodaj do listy zakupów
- majeranek Kamis dodaj do listy zakupów
- sól Kamis dodaj do listy zakupów
- pieprz czarny Kamis dodaj do listy zakupów
- przyprawa uniwersalna Lewiatan dodaj do listy zakupów
- 1 szklanka żytniej mąki razowej dodaj do listy zakupów
- skórka chleba razowego dodaj do listy zakupów
- 4-5 ząbki czosnku dodaj do listy zakupów
- 1 cebula dodaj do listy zakupów
- sól dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania - Przepis na Żurek
Zakwas:Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 l przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Zupa:
Marchewkę i seler obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Gotuj około 20 minut. Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki. Boczek pokrój w paski, zrumień na łyżce smalcu razem z kiełbasą. Por dokładnie umyj, pokrój drobno i przesmaż na rozgrzanym oleju. Do zupy dodaj boczek z kiełbasą, przesmażony por i plasterki białej kiełbasy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i zabiel zupę śmietaną.
Smacznego!