Przejdź do treści

Tort kokosowy

Czas przygotowania
2,5 godziny

Składniki - Tort kokosowy

Sposób przygotowania - Tort kokosowy

Oddzielone od żółtek białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj powoli cukier. Dodaj żółtka i dalej ubijaj. Do puszystej masy wsyp mąkę. Delikatnie przemieszaj. Masę przelej do tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 40 minut.

Czekoladę rozpuść na parze. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z fixem. Połącz śmietanę z czekoladą i wiórkami kokosowymi. Delikatnie przemieszaj. Biszkopt podziel na 3 części. Pierwszy z nich przełóż masą. Dodaj kolejny płat biszkoptowy, nasącz likierem, dodaj warstwę masy. Przykryj biszkoptem, nasącz likierem, posmaruj niewielką ilością masy i posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Dodatkowo możesz udekorować tort pralinami kokosowymi.

Smacznego!

-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij