Przejdź do treści

Przepis na Mazurek z kajmakiem

Czas przygotowania
90 minut

Składniki - Przepis na Mazurek z kajmakiem

Sposób przygotowania - Przepis na Mazurek z kajmakiem

Sposób przygotowania: Żółtka przetrzyj przez sito. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i szybko oraz dokładnie posiekaj nożem. Następnie szybko zagnieć ciasto, zawiń w papier lub folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkuj na grubość około 1 cm. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Boki wyłóż uformowanym w wałek pozostałym ciastem. Nożem zrób wzorek w paseczki, spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Włóż do zimnego piekarnika, nastaw na 200 stopni i piecz przez 25 minut na jasno-złoty kolor. Po pieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia, po czym posmaruj masą kajmakową. Wierzch udekoruj fantazyjnie bakaliami Lewiatan. Smacznego!
-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij