Przejdź do treści

Przepis na Babkę poznańską z dżemem

Czas przygotowania
35 minut

Składniki - Przepis na Babkę poznańską z dżemem

Sposób przygotowania - Przepis na Babkę poznańską z dżemem

Masło rozpuść i zostaw do ostygnięcia. Obie mąki oraz proszek do pieczenia połącz ze sobą i przesiej. Dorzuć jajka, sok z cytryny i cukier. Ciasto utrzyj do jednolitej masy i dodaj małym strumieniem ostudzone masło oraz skórkę z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj. Formę natrzyj masłem klarowanym, posyp bułką i wlej do niej ciasto. Babkę piecz w temperaturze 200°C do momentu, aż patyczek, który wetkniesz w ciasto, będzie całkowicie suchy po wyjęciu. Gotową babkę ostudź, posyp z wierzchu przesianym cukrem pudrem. Ukrojone kawałki podawaj z dżemem.

Smacznego!

-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij