Przejdź do treści

Przepis na Ciasteczka francuskie

Czas przygotowania
15 minut

Składniki - Przepis na Ciasteczka francuskie

Sposób przygotowania - Przepis na Ciasteczka francuskie

Całe opakowanie budyniu rozpuść w 200 ml chłodnego mleka. Pozostałe 200 ml mleka podgrzej. Do gorącego mleka dodaj rozpuszczony budyń. Dokładnie mieszaj do momentu, aż budyń zgęstnieje. Ostaw budyń na bok i poczekaj aż przestygnie. Ciasto francuskie rozwiń i podziel na pół. Pierwszą połówkę podziel na mniejsze kwadraty. Na środek każdego kwadratu wyłóż łyżeczkę powideł i zawiń w kształt trójkąta. Boki dośnij widelcem. Drugą część ciasta podziel na prostokąty. Na bok każdego prostokąta wyłóż odrobinę budyniu. Ciasto złóż na pół, boki dociśnij dokładnie widelcem. Jajko roztrzep i posmaruj nim każde ciasteczko. Możesz je przystroić płatkami migdałów lub orzechami włoskimi i cynamonem.Piecz w piekarniku zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Gotowe ciasteczka przełóż na półmisek i poczekaj aż przestygną. Smacznego!
-
Moja lista zakupów
Nazwa produktu
Wydrukuj lub wyślij