Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

ŻUREK

Składniki:

  • 40 dag kiełbasy białej surowej Sokołów
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag kiełbasy (najlepiej wędzonej)
  • 1 l zakwasu
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 seler
  • 1 łyżka oleju uniwersalnego Lewiatan
  • 1 łyżka smalcu wyborowego Lewiatan
  • 1 szklanki śmietany 18 procent Włoszczowa
  • 2 ziarna ziela angielskiego Kamis
  • liść laurowy Kamis
  • majeranek Kamis
  • sól Kamis
  • pieprz czarny Kamis
  • przyprawa uniwersalna Lewiatan

Zakwas na żurek:

  • 1 szklanka żytniej mąki razowej
  • skórka chleba razowego
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól


Sposób przygotowania:
Zakwas:
Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 l przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobina soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.

Zupa:
Marchewkę i seler obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz łyżeczkę przyprawy uniwersalnej. Gotuj około 20 minut. Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki. Boczek pokrój w paski, zrumień na łyżce smalcu razem z kiełbasą. Por dokładnie umyj, pokrój drobno i przesmaż na rozgrzanym oleju. Do zupy dodaj boczek z kiełbasą, przesmażony por i plasterki białej kiełbasy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i zabiel zupę śmietaną.
Smacznego!

FB