Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 400 g makaronu świderki Lubella
  • podwójna pierś z kurczaka
  • opakowanie mrożonego szpinaku Lewiatan
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 200 g startego żółtego sera
  • sól szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz czarny mielony Lewiatan do smaku
  • 2 łyżki oleju uniwersalnego Lewiatan do smarowania


Makaron ugotuj al dente. Kurczaka pokrój w kostkę, posól, popieprz i usmaż na złoty kolor.
Przełóż do miski i odstaw. Na pozostałym na patelni oleju podsmaż pokrojony czosnek, aż zacznie pachnieć.
Dodaj szpinak, następnie śmietanę i zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne natrzyj olejem.
W dużej misce wymieszaj makaron z kurczakiem i szpinakiem, przełóż całą masę do naczynia.
Posyp startym żółtym serem. Zapiekaj ok. 20 min w 200°C.

FB