Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

WIŚNIE W KRUSZONCE Z SOSEM KARMELOWYM I LODAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki tortowej Lewiatan
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • kostka masła
  • litr wiśni z kompotu


Sos:

  • szklanka białego cukru
  • 4 łyżki wody
  • 6 łyżek masła
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • opakowanie Lodów Jak Dawniej śmietankowych z wiśniami Braci Koral

Wymieszaj mąkę z brązowym cukrem, kawałkami schłodzonego masła i wyrabiaj, by powstała kruszonka (ciasto nie może się zlepić).
Schłodź przez 10 min w lodówce. Wiśnie wydryluj i osącz.
Ceramiczne naczynie do zapiekania wysyp 1/3 ciasta. Rozłóż na nim równą warstwę wiśni, na nich rozsyp resztę kruszonki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 30 min.

Zrób sos: rozgrzej głęboki rondel z grubym dnem, wsyp biały cukier. Dodaj wodę i podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się bursztynowa.
Dodaj 6 łyżek masła i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos będzie gładki.
Gorące porcje wiśni w kruszonce rozłóż na talerzach lub w pucharkach, każdą uzupełnij kulką lodów i polej sosem.

FB