Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

SPAGHETTI BOLOGNESE

 

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti Lewiatan
  • olej uniwersalny Lewiatan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Lewiatan
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 marchewki starte na tarce jarzynowej
  • 1 opakowanie pomidorów w puszce Lewiatan
  • zioła prowansalskie do smaku
  • starty twardy ser do posypania
  • listki świeżej bazylii


Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, smaż chwilę, po czym dodaj koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż na nim mięso, aż zbrązowieje. Dodaj startą marchewkę, cebulę z czosnkiem oraz koncentratem i pomidory z puszki. Dokładnie wymieszaj i duś przez około 15 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerze nałóż makaron i polej go sosem. Posyp serem i od razu podawaj.
Smacznego!

FB