Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

SOLA PIECZONA W FOLII

SKŁADNIKI:

  • 600 g mrożonych filetów z soli
  • 100 g masła czosnkowego
  • sól ziołowa
  • biały pieprz
  • folia aluminiowa Jan Niezbędny 10 m

Sos jogurtowy:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • pół pęczka koperku

Rozmrożone, umyte filety natrzyj solą ziołową i pieprzem i połóż na wysmarowanej masłem folii (na każdą rybę przeznacz dwukrotnie większy kawałek folii).
Na każdy kawałek ryby możesz też zetrzeć odrobinę wiórków z zimnego masła.
Zawiń folię, by powstały płaskie koperty (krótsze brzegi zagnij kilkakrotnie), ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 min (aż pakieciki napęcznieją od pary jak poduszeczki).

Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z sokiem wyciśniętym z cytryny (jeśli będzie zbyt kwaskowy, możesz dodać odrobinę majonezu) i posiekanym koperkiem.
Rybę podawaj na talerzu w kopertach z folii, a sos w małych miseczkach obok.

FB