Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

SCHAB Z MORELAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu
  • 15 dag boczku wędzonego w plastrach
  • 10 dag moreli suszonych Lewiatan
  • Marynata:
  • 3 łyżki oleju uniwersalnego Lewiatan
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżki majeranku Lewiatan i oregano
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego Lewiatan
  • sól, pieprz czarny mielony Lewiatan


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty utrzyj w moździerzu na pastę. Umyj mięso, natrzyj je marynatą i odstaw najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Następnie w środku, wzdłuż całego kawałka mięsa wąskim, długim nożem zrób otwór. Powstałą kieszeń nafaszeruj morelami. Mięso włóż do brytfanny, obłóż plastrami boczku i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Schab polewaj od czasu do czasu sosem powstałym podczas pieczenia. Podawaj z ziemniakami.
Smacznego!

FB