Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

RACUCHY Z BORÓWKAMI

 

Składniki:

  • 1 szklanka borówek
  • 1 kefir Włoszczowa 400g
  • 2 szklanki mąki poznańskiej Lewiatan
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju uniwersalnego Lewiatan
  • cukier puder do posypania
  • świeże maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:
Do miski wsyp cukier, cukier wanilinowy, dodaj jajko i kefir. Całość dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wszystkie składniki mieszaj do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Do całości wrzuć borówki i delikatnie przemieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką niewielkie ilości ciasta i smaż z każdej strony do czasu, aż będą rumiane. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem, dodaj również świeże maliny.
Smacznego!

PORADA: usmażone racuchy połóż na ręczniku papierowym, by zdjąć z nich nadmiar tłuszczu.

 

FB