Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

POLĘDWICZKI SŁODKO-PIKANTNE


Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • olej uniwersalny Lewiatan
  • 0,5 kg ziemniaków

Marynata:

  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej Lewiatan
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej Lewiatan
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka majeranku Lewiatan
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju uniwersalnego Lewiatan

Sposób przygotowania:
Polędwiczki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na około centymetrowe paski. Wymieszaj ze sobą miód, musztardę francuską, musztardę sarepską i olej. Dodaj paprykę słodką, papryką ostrą, tymianek, oregano, majeranek i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj polędwiczki i przemieszaj je z marynatą, tak aby składniki dokładnie pokryły mięso. Polędwiczki wstaw do lodówki. W tym czasie pokrój ziemniaki na plasterki. Posyp je tymiankiem i polej odrobiną oleju. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około pół godziny. Rozgrzej olej na patelni i układaj zamarynowane mięso. Smaż z każdej strony do uzyskania lekko chrupiącej skórki. Polędwiczki podawaj z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem.
Smacznego!

FB