Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

PIERŚ Z KACZKI I Z POMIDORAMI I CYTRUSAMI

Składniki:

  • 4 piersi z kaczki
  • pomidory krojone klasyczne Podravka 390 g
  • 1 pomarańcza cała
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 1/2 grejpfruta
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 1 cebula
  • olej uniwersalny Lewiatan
  • przyprawa Vegeta Natural
  • pieprz czarny Kamis
  • tymianek Kamis
  • sól Kamis

 

Sposób przygotowania:
Kaczkę umyj, osusz oraz ponacinaj skórkę w kratkę. Obsyp ją szczyptą pieprzu, soli, przyprawą Vegeta Natural oraz odrobiną tymianku. Przełóż do naczynia, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie rozgrzej na patelni odrobinę oleju i połóż na nim piersi kaczki skórą do dołu. Smaż około 2-3 minuty z każdej ze stron. Usmażone piersi przełóż na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do około 150 stopni C. Piecz około 12-15 minut. W garnku zagotuj sok z wcześniej sparzonej i wyciśniętej pomarańczy z dodatkiem miodu. Następnie dodaj pomidory. Całość delikatnie podgotuj. Dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie podsmaż pokrojoną pomarańczę, grejpfruta oraz posiekaną drobno cebulę aż złapią ładny złocisty kolor (około 4-5 minut), następnie dodaj całość do pomidorów. Delikatnie wymieszaj i odstaw z ognia. Gotową kaczkę podawaj z przygotowanym sosem pomidorowo-cytrusowym.
Smacznego!

FB