Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

PIECZONA ŁOPATKA WOŁOWA

SKŁADNIKI:

  • opakowanie łopatki wołowej Uczta Qulinarna Sokołów
  • kilka ząbków czosnku
  • 200 g pieczarek
  • cebula szalotka
  • olej uniwersalny Lewiatan
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz mielony Lewiatan

Mięso oprósz solą i pieprzem. Czosnek i tymianek posiekaj drobno i natrzyj nimi łopatkę. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony.
Zrumienione ułóż w brytfannie wysmarowanej olejem, dodaj kilka gałązek świeżego tymianku i piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 1,5 godz.
Szalotkę pokrój drobno i podsmaż na patelni po mięsie. Dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki i smaż chwilę. Dolej bulion i śmietankę, zagotuj, posól i popieprz.
Mięso po wyjęciu z piekarnika zostaw na 5 min w temp. pokojowej, pokrój w plastry i polej sosem.

FB