Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

PIECZONA KARKÓWKA WOŁOWA Z SALSĄ POMIDOROWĄ

Składniki:

  • 500 g karku wołowego Uczta Qulinarna Sokołów
  • sól Kamis
  • pieprz czarny Kamis
  • papryka słodka Kamis
  • masło klarowane Mlekovita
  • mąka wrocławska Lewiatan
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan

salsa:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 puszka pomidorów bez skórki Lewiatan
  • 1/4 cebuli białej
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól Kamis
  • pieprz czarny Kamis
  • 1 łyżeczka papryki ostrej Kamis
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:
Karczek umyj i pokrój w plastry. Każdy plaster posyp solą, pieprzem i papryką oraz oprósz mąką. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż mięso z obu stron na złocisty kolor, po czym ułóż je w naczyniu do zapiekania. W miseczce wymieszaj wodę, oliwę, miód, sól i pieprz. Tak powstałą zaprawą polej mięso i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz pod przykryciemokoło 1 godziny. Przygotuj salsę: do garnka wlej pomidory wraz z całą zalewą, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i wyciśnięty czosnek. Gotuj na małym ogniu. Na koniec przypraw solą, pieprzem, papryką w proszku i cukrem.
Smacznego!

FB