Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

NALEŚNIKI Z POREM, PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM

 

Składniki:
ciasto:

  • 1 jajko
  • 150 ml mleka Lewiatan 3%
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 100 g mąki

nadzienie:

  • 1 por
  • 100 g pieczarek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml mleka Lewiatan 3 %
  • 250 g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:
Do miski wrzuć jajko, wlej masło i mleko, dodaj mąkę oraz odrobinę soli. Zmiksuj na gładką masę i odstaw na 30 minut. W tym czasie por i pieczarki pokrój na drobne kawałki. Pietruszkę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim por oraz pieczarki przez kilka minut. Odparuj nadmiar płynu. Dodaj mąkę i całość przesmaż na złoty kolor. Wlej mleko, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 12 minut. Odstaw do przestygnięcia, po czym dodaj część startego sera, jajko, zioła, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Usmaż naleśniki na maśle. Żaroodporną formę wysmaruj masłem i nagrzej piekarnik do 220 stopni. Naleśniki posmaruj nadzieniem, zwiń jak krokiety i ułóż w naczyniu. Posyp pozostałym startym serem. Zapiekaj przez około 30 minut.
Smacznego!

FB