Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

MAZUREK Z KAJMAKIEM

Składniki:

  • 30 dag mąki wrocławskiej Lewiatan
  • 20 dag schłodzonego masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • masa kajmakowa Bakalland
  • rodzynki sułtańskie Lewiatan morele suszone Lewiatan
  • migdały łuskane Lewiatan
  • suszona żurawina Lewiatan
  • wiórki kokosowe Lewiatan
  • orzechy włoskie Lewiatan
  • papier do pieczenia Lewiatan

Sposób przygotowania:
Żółtka przetrzyj przez sito. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i szybko oraz dokładnie posiekaj nożem. Następnie szybko zagnieć ciasto, zawiń w papier lub folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkuj na grubość około 1 cm. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Boki wyłóż uformowanym w wałek pozostałym ciastem. Nożem zrób wzorek w paseczki, spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Włóż do zimnego piekarnika, nastaw na 200 stopni i piecz przez 25 minut na jasno-złoty kolor. Po pieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia, po czym posmaruj masą kajmakową. Wierzch udekoruj fantazyjnie bakaliami Lewiatan.
Smacznego!

FB