Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

GROCH Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 2-3 cebule
  • 20 dag grochu łuskanego Lewiatan
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1/3 szklanki oleju uniwersalnego Lewiatan
  • przyprawy Lewiatan: 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprz czarny mielony, sól, cukier


Sposób przygotowania:
Groch zalej litrem gorącej wody, odstaw do napęcznienia na 2 godziny. Grzyby opłucz, zalej dwiema szklankami zimnej wody, a gdy zmiękną, ugotuj je w tej samej wodzie (30 minut).
Namoczony groch odcedź, zalej świeżą gorącą wodą, dodaj sól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby odcedź i pokrój w paseczki. Kapustę posiekaj, włóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Wrzuć grzyby i przyprawy, gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Cebule pokrój w plasterki, zeszklij na oleju. Dodaj do kapusty, wymieszaj. Na końcu dodaj miękki groch i pozostały olej, wymieszaj i duś jeszcze 10 minut. Przypraw do smaku pieprzem.
Smacznego!

FB