Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

FASOLKA PO BRETOŃSKU Z KABANOSAMI

SKŁADNIKI:

  • 500 g fasoli Piękny Jaś Lewiatan
  • 200 g wieprzowego Kabanosa Tarczyński exclusive
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe Lewiatan
  • puszka pomidorów całych bez skórki Lewiatan
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Lewiatan
  • 2 łyżki masła łyżka mąki poznańskiej Lewiatan
  • majeranek Lewiatan
  • sól
  • pieprz mielony Lewiatan

Fasolę mocz w wodzie co najmniej 6 godz., a najlepiej całą noc. Następnie odcedź, dodaj listki laurowe i zalej niewielką ilością wody.
Gotuj na wolnym ogniu. Pokrój w kostkę kabanosy i podsmaż z masłem na patelni, następnie wrzuć do gotującej się fasoli.
Kiedy fasola zacznie robić się miękka, dodaj koncentrat i pomidory z puszki.
Następnie drobno pokrój cebulę i również podsmaż na maśle.
Wsyp na patelnię mąkę i mieszaj, aż całość się zezłoci. Do gotowej zasmażki dodaj łyżkę wody i całość wlej do garnka z fasolą, ciągle mieszając.
Na koniec oprósz majerankiem, solą i pieprzem.

FB