Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

BUŁECZKI MLECZNE

Składniki:

Na słodko:

  • 4 bułeczki mleczne Lewiatan
  • 1 słodkie jabłko
  • szczpta cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 100 g stopionego masła
  • 1 szklanka mleka 3% Lewiatan
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Na słono:

  • 4 bułeczki mleczne Lewiatan
  • 200 g kiełbasy wiejskiej
  • pół cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego Lewiatan
  • papryka słodka Lewiatan
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz czarny Lewiatan
  • 200 g startego sera żółtego
  • ketchup pikantny Lewiatan

Sposób przygotowania:
Na słodko: Jabłko obierz i pokrój na małe kawałki. Skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem. W każdej bułeczce zrób cienkim nożem podłużną dziurkę, nie przebijając jej na wylot. Włóż delikatnie kilka kawałków jabłka. Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Bułeczki ułóż na blaszce i polej stopionym masłem. Piecz przez około 15 minut. W tym czasie zrób sos waniliowy: w garnku dokładnie wymieszaj mleko, mąkę i cukier wanilinowy. Zagotuj, aż sos zgęstnieje. Podawaj ciepłe. Na słono: Bułeczki przekrój na pół i posmaruj odrobiną przecieru pomidorowego oraz posyp ziołami. Ułóż po plasterku kiełbasy, kawałku czerwonej papryki i cebuli.Posyp grubo startym serem. Ułóż na blaszce. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni 15 minut lub do momentu zarumienienia się sera. Podawaj z ketchupem.
Smacznego!

FB