Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

BITKI WOŁOWE

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa wołowego bez kości, pokrojonego na równe kawałki
  • po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu czarnego mielonego Lewiatan
  • 2 łyżki oleju uniwersalnego Lewiatan
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Lewiatan
  • liść laurowy i ziele angielskie Lewiatan
  • łyżka mąki poznańskiej Lewiatan


Sposób przygotowania:
Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem, oprósz solą i mąką, obsmaż z obu stron do zrumienienia na posmarowanej olejem patelni . Włóż do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmaż czosnek i pokrojoną w plastry cebulę, dodaj do mięsa, dołóż musztardę, liść laurowy i ziele angielskie. Zalej wrzątkiem (do przykrycia mięsa), zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez ok. 3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Zagęść sos wsypywaną powoli mąką, zamieszaj, zagotuj. Podawaj z kaszą gryczaną i buraczkami lub ćwikłą.
Smacznego!

FB