Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

BISZKOPTOWE NALEŚNIKI Z DŻEMEM

SKŁADNIKI:

Ciasto biszkoptowe:

  • 2 szklanki mąki wrocławskiej Lewiatan
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 niepełne szklanki mleka Wypasionego 2 % Mlekovita
  • łyżka masła do ciasta i ok. pół kostki do smażenia
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli


Farsz: 200 g białego serka kremowego 200 g waniliowego serka homogenizowanego
2-3 łyżki rodzynek sułtańskich Lewiatan słoik dżemu z czarnej porzeczki Lewiatan

Przygotuj ciasto: oddziel żółtka od białek, przesianą mąkę wymieszaj z mlekiem, wszystkimi żółtkami, cukrem, łyżką masła i solą. Starannie wymieszaj masę lub zmiksuj mikserem na gładko i odstaw na pół godziny.
Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie, ale dokładnie połącz ją z ciastem.
Za każdym razem przed nałożeniem ciasta na patelnię zamieszaj je, a jeśli nieco opadnie - ubij trzepaczką.
Smaż na złoty kolor z obu stron na maśle roztopionym na patelni.

Przygotuj farsz: rodzynki sparz wrzątkiem. Serki starannie utrzyj razem, dodaj odciśnięte rodzynki i wymieszaj.
Naleśniki posmaruj przygotowanym kremem i złóż w trójkąt lub zawiń do środka jak krokiety.
Przed podaniem obsmaż na jasnozłoto, ułóż na talerzach, udekoruj dżemem.

FB