Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

BANANY SMAŻONE Z LODAMI

 

Składniki:

  • 400 ml mleka Lewiatan 3%
  • 200 g mąki wrocławskiej Lewiatan
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • dwie łyżki wiórków kokosowych Lewiatan
  • 2 łyżki masła klarowanego Mlekovita
  • 15 dag migdałów łuskanych Lewiatan
  • 15 dag obranych orzechów włoskich Lewiatan
  • 4 niedojrzałe banany
  • 4 łyżki Lodów jak Dawniej bakaliowych
  • 5 łyżek startej czekolady gorzkiej Lewiatan

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: mikserem wymieszaj mleko, mąkę, jajka, cukier puder, cukier wanilinowy i wiórki kokosowe. Banany obierz, przetnij wzdłuż na połówki i obtocz w cieście. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż na nim banany z każdej strony, aż będą rumiane. W moździerzu rozgnieć migdały i orzechy włoskie. Na talerzu ułóż po dwa banany, obok połóż łyżkę lodów, a wszystko posyp bakaliami oraz startą czekoladą. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
Smacznego!

FB