Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

BABECZKI Z OWOCAMI I MIĘTĄ

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 200 g mąki tortowej Lewiatan
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • jajko


Nadzienie:

  • budyń śmietankowy Delecta
  • 450 ml mleka 3% Lewiatan
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g malin
  • połówki brzoskwiń w lekkim syropie Lewiatan
  • kilka listków mięty
  • 8 foremek na babeczki o średnicy 5 cm
  • 8 papierowych foremek na babeczki (papilotek)

Przygotuj ciasto: szybko, ale dokładnie zagnieć wszystkie składniki.
Masę zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Do foremek powkładaj papilotki na babeczki.
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 8 części i wyklej dno i boki foremek.
Foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 min na złoty kolor. Babeczki wystudź i wyjmij z foremek.

Przygotuj nadzienie: owoce umyj i osusz, brzoskwinie osącz i pokrój na kawałki.
Budyń wymieszaj z połową szklanki zimnego mleka i cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez chwilę.
Przykryj folią, by nie powstał kożuch, i odłóż do ostygnięcia. Babeczki napełnij budyniem, udekoruj owocami i miętą.

FB