Sklep Lewiatan blisko Ciebie

Wyczyść

AKSAMITNY DESER CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

  • 2,5 tabliczki czekolady gorzkiej Alpen Gold
  • kostka masła
  • 50 g mąki tortowej Lewiatan
  • 2,5 g proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • suszone śliwki Lewiatan
  • suszona żurawina Lewiatan

W dużym garnku zagotuj wodę, wstaw do niej miskę z czekoladą i masłem (tak, by woda z garnka nie wlała się do naczynia).
Odstaw, gdy masło z czekoladą się rozpuszczą. Jajka ubij z cukrem, dodaj do rozpuszczonej czekolady, delikatnie wymieszaj.
Dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz wymieszaj. Nałóż masę do sześciu okrągłych żaroodpornych foremek (średnica ok. 8 cm).
Przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na 2 godz. Po wyjęciu piecz w 200°C przez 18 min. Podawaj ze świeżymi i suszonymi owocami.

FB